Apsinuodijimas maistu

PATARIMAI, KAIP IŠVENGTI APSINUODIJIMŲ MAISTU

 

Vasarą padažnėja žarnyno infekcinių ligų ir apsinuodijimu maistu rizika. Negalavimai kyla, kai į maistą patenka salmoneliozės, listeriozės ar kitų per maistą plintančių infekcijų sukėlėjai. Apsinuodijimo simptomai dažniausiai būna viduriavimas, karščiavimas, pilvo, galvos, raumenų skausmai, pykinimas ir vėmimas. Bakterijoms daugintis palankiausia +37° C temperatūra, tačiau jos gali daugintis ir 5–60° C temperatūroje, todėl tam pakanka ir kambario temperatūros ar šiltos vasaros dienos.

Apsinuodijimo maistu priežastimi gali būti greitai gendantis maistas, pvz., salotos, mišrainės su majonezu, karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai ir kt. Taip pat  bakterijos gerai dauginasi tuose produktuose, kuriuose yra daug drėgmės ir baltymų: mėsoje, jūros gėrybėse, virtuose ryžiuose, gaminiuose iš makaronų, piene, sūryje ir kiaušiniuos. Mikroorganizmai į maistą  gali patekti ir per aplinkos daiktus (maisto gaminimo inventorių, stalo įrankius ir indus) bei per nešvarias rankas.

Užsikrėsti ligų sukėlėjais galima nurijus užteršto atvirų vandens telkinių vandens.

Patarimai kaip išvengti užsikrėtimo

Kada kreiptis į gydytoją

Dažniausiai žarnyno infekcija praeina savaime, tačiau reikia atkreipti dėmesį, jei jums pasireiškia išvardinti simptomai ir nedelsiant kreiptis į gydytoją: